Dla wszystkich chętnych, którzy chcieliby w
tym roku zaskoczyć bliskich bajecznym wypiekiem, polecam sprawdzone
przepisy na chatki z piernika. :) Razem z moją kochaną współtowarzyszką w
kuchennych bojach, (Agatko pozdrawiam :* ), sprawdziłyśmy kilka przepisów i wybrałyśmy dwa, naszym zdaniem najlepsze Pierwszy z nich pochodzi ze strony mojewypieki.com.
Składniki na 1 domek + elementy dodatkowe (np. choinki, płotek, ludziki..):
- 600 g mąki pszennej
- 250 g margaryny do pieczenia (można zastąpić masłem, jeśli zamierzacie domek zjeść)
- 200 g ciemnego cukru (najlepiej muscovado)*
- 7 łyżek płynnego miodu lub golden syrupu
- 1,5 - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika
Do garnuszka włożyć margarynę, cukier, miód lub golden syrup. Podgrzać,
do rozpuszczenia cukru i masła, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z
palnika, lekko przestudzić (ale może wciąż być ciepłe).
Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawy, wymieszać. Dodać
przestudzoną miksturę maślano - cukrową. Zmiksować na gładką masę. Jeśli
masa będzie zbyt sypka można dodać łyżkę miodu.
Masę piernikową wałkować na grubość 4 - 5 mm (grubsze ściany są
solidniejsze). Wycinać ściany domu, dach i komin z przygotowanych
szablonów**. Można wycinać na lekko oprószonej mąką powierzchni,
następnie przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja - co
bardzo mi ułatwiło pracę, ponieważ elementy są dość duże, wałkowałam i
wycinałam kształty bezpośrednio na macie teflonowej, którą potem razem z
ciastem przenosiłam na blachę.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Ważne, że brzegi
powinny się zacząć wyraźnie brązowić. Odczekać chwilę (ciasto będzie
miękkie), następnie przełożyć na kratkę, do wystudzenia.
Dekoracja lukrem :
- 1 białko
- 1 szklanka (+ na pewno) więcej cukru pudru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!